ダイエットはカロリー次第

体重の減量は摂取カロリー次第で
炭水化物が多くても脂肪が多くても変わらない、という研究結果が出ました。



「脂質・蛋白質・炭水化物の割合の異なる減量食の比較」
Comparison of Weight-Loss Diets
with Different Compositions of Fat, Protein, and Carbohydrates


F.M. Sacks and others
The New England Journal of Medicine 2009; 360 : 859 - 73



【方 法】
過体重の成人811 例を
脂質・蛋白質・炭水化物の目標エネルギー比率(%)を
(1)20:15:65(2)20:25:55(3)40:15:45(4)40:25:35
とした4つの食事群のいずれかに無作為に割り付け、2年間追跡調査した。


【結 論】
低カロリー食により
どの主要栄養素を重視しているかに関係なく
臨床的に意義のある減量が得られる。
http://www.nankodo.co.jp/yosyo/xforeign/nejm/xf2hm.htm


【Methods】
We randomly assigned 811 overweight adults to one of four diets;
the targeted percentages of energy
derived from fat, protein, and carbohydrates in the four diets were
20, 15, and 65%; 20, 25, and 55%; 40, 15, and 45%; and 40, 25, and 35%.
The diets consisted of similar foods
and met guidelines for cardiovascular health.
The participants were offered group
and individual instructional sessions for 2 years.


【Conclusions】
Reduced-calorie diets result in clinically meaningful
weight loss regardless of which macronutrients they emphasize.
http://content.nejm.org/cgi/content/short/360/9/859